Heronejski lav sadržava pjesme objavljene u autorovim pjesničkim zbirkama - Bugarkinje, Izabrane pjesme, Trzaji, Pjesme - te pjesme iz pjesnikove književne ostavštine u izboru Daniela Miščina.
Gledajući ga u njegovim najvažnijim, antologijskim pjesmama, on je pjesnik titanske snage i hrabrosti za suočenje sa svim posljedicama najdubljih egzistencijalnih, socijalnih i metafizičkih pitanja. Zasigurno nije pjesnik plitkih odgovora, a sigurno jest pjesnik dubokih pitanja. I kao da se u Heronejskom lavu kristalizira cijelo njegovo pjesništvo: tajanstveno svjetlo mjesečine, čežnja za idealom slobode uronjena u kontekst antičke povijesti. U tom sjaju heronejske noćne svečanosti pred
nas dolazi Kranjčević, čija se pjesnička i životna sudbina neprestano prelama kroz dvije odrednice: sudbinu neumornoga glasnika vjere u ideale u kojima, poput svoga Mojsija,
Kranjčević vidi osvit, te sudbinu tragičnoga genija kojemu nije dopušteno ući u zemlju smiraja.

ISBN: 978-953-0-61281-5

Год издания: 2008