Андрій Любка
Андрій Степанович Любка
Рейтинг книг:
207 184 26 14 9

Информация

Родился: 3 декабря 1987 г., Рига, Латвия

Биография

Андре́й Лю́бка (родился 3 декабря 1987 года в г. Рига, ЛатССР) — украинский поэт, переводчик и эссеист. Закончил Мукачевское военное училище и украинскую филологию Ужгородского национального университета.
Известен во многих странах, был участником поэтических фестивалей в Берлине, Рио-де-Жанейро, Праге, Вильнюсе, Варшаве, Иннсбруке, Подгорице, Москве, Львове, Дармштадте, Киеве и других городах. Стихи переведены более чем на 10 языков.
Место жительства - Ужгород (Закарпатье).

Андрі́й Лю́бка (* 3 грудня 1987, Рига, Латвія) — український поет, перекладач і есеїст.

Народився в Ризі, де на той час навчалася його мама. Довгий час мешкав у місті Виноградів Закарпатської області. Закінчив Мукачівське військове училище. У 2009 році закінчив українську філологію Ужгородського національного університету.

У 2012 році в австрійському видавництві "BAES" видано збірку віршів автора, перекладених німецькою мовою - "Notaufname".

У травні 2013 року в польському видавництві "Biuro literackie" (Вроцлав) вийшла збірка оповідань автора у перекладах Богдана Задури - "Killer".

Изображения автора

Все изображения автора

Библиография

Автор
збірок поезій
"Вісім місяців шизофренії" (2007),
"Тероризм" (2008),
"Сорок баксів плюс чайові" (2012)

книжки прози
"Кілер" (2012).
"Спати з жінками" (2014)
"Карбід" (2015)
Кімната для печалі (2016)

Вірші та перклади друкували у журналах «Київська Русь», «ШО», «Всесвіт», «Потяг-76», "Post-Поступ", альманахах «Джинсове покоління», «Карпатська саламандра», «Корзо», "Кур'єр Кривбасу" та ін.

Титулы, награды и премии

Стипендіат програми «Homines Urbani» Stowarzyszenie Willa Decjusza в Кракові, Польща (2009)

Стипендіат програми для письменників Ventspilshouse, Латвія (Вентспілс, 2010)

Стипендіат програми міністра культури Польщі "Gaude Polonia", Варшава, Польща (2010 та 2012)

Один із кураторів Міжнародного літературного фестивалю "Київські лаври - 2009".

Лауреат літературної премії «Дебют» (2007) та "Київські лаври" (2011).

Интересные факты

Один із організаторів акцій в Ужгороді на підтримку Віктора Ющенка під час Помаранчевої революції. На президентських виборах у Білорусі в 2006 році юнак був спостерігачем на виборах та одним із групи радників кандидата в Президенти Аляксандра Мілінкевіча, брав участь у акціях протесту. Просидів 15 діб у білоруській в'язниці та був висланий з країни.

У 2006-2008 роках очолював Студентський Парламент Ужгородського Національного Університету.

Творчість і перспективи юнака високо оцінив відомий письменник Юрій Андрухович.

У лютому 2012 року читачі порталу Мукачево.нет під час відкритого голосування обрали Андрія Любку «Найзавиднішим женихом Закарпаття».

У 2013 році Андрій зіграв головну роль (поета-ловеласа) в романтичному кліпі гурту "Rock-H" (Рокаш) на пісню "До милої". У 2016 році посів 10-те місце в рейтингу "Топ-100: впливові люди Закарпаття", який щороку укладають експерти ужгородської газети "Неділя".

Окремі твори перекладено англійською, німецькою, китайською, португальською, російською, чеською, польською, сербською, македонською, литовською, словацькою, румунською та турецькою мовами.

Смотрите также:

• Украинские поэты
• Поэты-эссеисты
• Поэты Украины