«Тіні» Марічки Крижанівської — нове слово в сучасному бурхливому розвитку української жанрової літератури. Фактично, перед нами перший в історії гуцульський детективний роман! Гуцульський — не за поверховим зовнішнім антуражем і не за випадковою пов’язаністю з цією відомою карпатською територією. Ідеться про детектив, занурений у прадавні вірування гуцулів, коли ще люди та духи разом творили гармонію Всесвіту, відтак із документальною точністю перепущений через процес зйомок легендарних «Тіней забутих предків» Сергія Параджанова і доведений до наших часів, коли й відбувається несподівана розв’язка. Хто головний лиходій, хто головна жертва, а хто мимовільний нишпорка, хто і в який спосіб доклався до відновлення світового ладу — щоб усе це остаточно з’ясувати, треба добратися до останніх сторінок «Тіней».

sireniti

Кожного разу, читаючи книги, подібні цій, радію, що в нашій сучасній літературі є письменники, якими варто пишатися. «Тіні» Марічки Крижанівської мене в полон взяли одразу. А як же інакше? Адже це не просто Тіні, це Тіні забутих предків, про фільм, який став гордістю і окрасою українського кінематографу.

Авторка взяла на себе сміливість розказати нам, як знімалась легендарна стрічка. Але не процес самих зйомок, а як спогади кілька десятиліть потому. Щось взяла з реальності, щось домислила, і, як на мене, вийшла чудова містична історія, приправлена гуцульським колоритом, небувалої краси природою, і легкою ноткою ностальгії. Та ще й розбита на три пласти часу: сьогодення, 60-ті роки, коли знімали знамениту стрічку, прадавні часи.

Журналістка Олеся їде в Карпати, щоб зняти сюжет про…

обновлено 1 день назадПодборки

Фенні Флеґґ - Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка"И. Грекова - Свежо преданиеНаринэ Абгарян - Манюня
Моё личное собрание книг с рецептами, которые или уже готовила, или надеюсь приготовить в ближайшем будущем. P. S. Будут попадаться некоторые рецепты народной медицины. Или просто полезные советы.