Tsukiko is drinking alone in her local sake bar when by chance she meets one of her old high school teachers and, unable to recall his name, she falls back into her old habit of calling him 'Sensei'. After this first encounter, Tsukiko ans Sensei continue to meet. Together they share edamame beans, bottles of cold beer, and a trip to the mountains to eat wild mushrooms. As their relationship deepens, Tsukiko comes to realise that the solace she has found with Sensei might be something more.

An immaculate tale of modern Tokyo and old-fashioned romance from one of Japan's most respected literary writers, this is a heartbreaking, unforgettable read.

'A dream-like spell of a novel, full of humour, sadness, warmth and tremendous subtlety. I read this in one sitting and I think it will haunt me for a long time.' Amy Sackville, author of The Still Point

'I am hooked... how can a person resist? I can only imagine what wizardry must have gone into Allison Markin Powell's translation.' Lorin Stein, Paris Review

'A book of breathtaking delicacy' Telerama

Yulichka_2304

Этот трогательный роман от японской писательницы Хироми Каваками рассказывает нам историю о зарождении глубокого чувства. Чувства, которое родилось из стремления заполнить тревожное одиночество и которое переросло сначала в осторожную дружбу, а затем и в тихую любовь.

Всё начиналось довольно банально. Однажды, зайдя в знакомый дешёвый бар у станции, Цукико Омати встретила своего школьного учителя. Ей тридцать восемь, он на три десятка лет старше. Она – офисный работник, он так и продолжает преподавать. Случайная встреча, ни к чему не обязывающий разговор, обжаренный корень лотоса, натто с тунцом и пять бутылочек сакэ на двоих. С этого дня встречи Цукико и Мацумото в этом баре стали привычными.

Узнавая друг друга, они друг в друге находили утешение. В сущности, их сблизило одиночество, с…