Z upływem lat od obalenia komunistycznej dyktatury w Polsce przybywa kontestator?w historycznego zwycięstwa «Solidarności» i jej przyw?dc?w. Między innymi pojawiają się surowe oceny negujące znaczenie Obrad Okrągłego Stołu i ich wpływu na radykalne zmiany w sferze ustrojowej, społecznej i ekonomicznej. Niekt?rzy skrajnie prawicowi politycy zarzucają solidarnościowym negocjatorom sprzedanie się komunistom i zdradę «Sierpniowych Ideał?w».
Uzasadnionym staje się zatem pytanie o perspektywy rozwoju sytuacji politycznej i społecznej w Polsce bez «Okrągłego Stołu», bez kapitulacji mi zdrady. Treść książki stara się pokazać jedną z wielu możliwych alternatyw, tragiczną, bo skąpaną we krwi. Prawdopodobnie w miejsce okrągłostołowego kompromisu społeczeństwo polskie wyruszyłoby na bratob?jczą wojnę.
ПерейтиВы можете посоветовать похожие книги по сюжету, жанру, стилю или настроению. Предложенные вами книги другие пользователи увидят здесь, в блоке «Похожие книги».