Творы: Лірыка. Вершы для дзяцей. Проза. Публіцыстыка

Янка Журба

Янка Журба (Іван Якаўлевіч Івашын, 1881 - 1964), які прайшоў доўгі жыццёвы шлях, напісаў і апублікаваў не вельмі шмат твораў, але пакінуў свой след у нашай літаратуры. У гэтай кнізе, апрача любоўнай, пейзажнай лірыкі, вядомай чытачу, упершыню сабрана і лепшае з яго творчай спадчыны ў жанры прозы і публіцыстыкі.

ISBN: 5-340-00771-5

Год издания: 1993

Язык: Белорусский

Укладанне, прадмова і каментарыі Алеся Бельскага.
    Рэдактар В.М. Хлебавец. Тыраж 2600 экз.

Torvald5

Прызнаюся, што за савецкім часам Янка Журба мне быў абсалютна нецікавы. Тыя яго тадышнія кнігі, якія, трэба прызнаць, выходзілі перыядычна, былі для мяне прэснымі, без якіх-кольвечы “разынак”. То бок, старая, пажоўклая паэзія, якую варта здаць у архіў.

І менавіта гэтая кніга “Творы”, якая выйшла ў гады вольнасці і знікнення цэнзуры, як раз пасля атрымання Беларуссю незалежнасці,але яшчэ да выбараў прэзідэнта, звярнула маю ўвагу на Янку Журбу. І варта адзначыць, не вершамі, а публіцыстыкай. Укладальнік кнігі літаратуразнаўца Алесь Бельскі ўключыў у зборнік артыкулы, якія Журба пісаў у 1909 годзе, калі вучыўся ў Глухаўскім настаўніцкім інстытуце ва Украіне. Гэтыя артыкулы друкаваліся ў газеце “Наша Ніва”. У іх паэт заклікаў беларусаў далучацца да тых нацыястваральных працэсаў, якія…