Romaanis „Minu onu Napoleon” joonistab Iradž Pezeškzad iroonilise pildi 1940. aastate Teherani k?rgklassi kuuluvast perekonnast, mille liikmed on naeruv??rselt uhked oma „aristokraatliku” p?ritolu ?le. Šahhi valitsuse aegse Iraani peresuhteid iseloomustab tingimata allumine perekonnapea – romaanis vanima venna, onu Napoleoni – autoriteedile (ehkki tagaselja v?idakse tema selges m?istuses kahelda). Romaani v?ib lugeda kui burleskset farssi ning selles on n?htud ka viiteid iraani rahvap?rasele teatrile; samas v?ib sealt leida paralleele L??ne kom??diažanriga. Iga satiiriline teos on paratamatult oma aja olude ja n?htustega seotud, aga „Minu onu Napoleon” pakub kindlasti lugemisl?bu ka neile, kes pole Iraani kultuurilooga tuttavad.Iradž Pezeškzad s?ndis 1928. aastal Teheranis j?ukas perekonnas. Ta ?ppis Iraanis ja Prantsusmaal, t??tas seej?rel kohtuniku ning diplomaadina Iraani v?lisesindustes ja on olnud ka Iraani v?lisminister. Juba 1950. aastatel hakkas ta jutustusi ja romaane kirjutama. Tema tuntuimast teosest „Minu onu Napoleon” valmis Iraani k?igi aegade populaarseim teleseriaal.