К старой версии страницы- Главная

- 322%
- 25%
- 12%
Ваша оценкаРецензии
Nina_M7 июня 2017Читать далееДавно закохана в поезії Ліни Василівни, я ніяк не можу відчути таке ж захоплення від цього історичного роману. Я не люблю отой історичний аспект, він завжди трагічний у нашого народу.
Власне, тут не так вже й багато історії - лише тло, 1651 рік. Богдан Хмельницький переживає непростий період у своєму житті. З одного боку - поразка "професійна", зрада союзників, з іншого - поразка у коханні, зрада Гелени, "змії зеленої". Його думки й переживання, сумніви, приховані прагнення, душевний біль - усе в цій книзі. Авторка дошукується причин й описує усе настільки органічно (що то значить - геній), що здається, ніби вона бачила усе на власні очі.
Трагічна доля українського народу, як завжди, знаходить відгук у душі й серці цієї письменниці та її поціновувачів.17 понравилось
AlexSarat15 июля 2012Читать далееЗнайшовши цю книгу, я неабияк зрадів, тому що її пошуком в матеріальній формі я займався не один місяць. І в той же день я прочитав її, на це мені знадобилося менше двох годин, та й то, я перечитував деякі сторінки по-кілька разів, тому що не міг насолодитися тими солодкими словами, тією істиною, тими думками, які повністю співпали з моїми.
Я не перестаю дивуватися українському менталітету. Невже мій народ завжди був таким? Невже в нас одна доля на всі століття? Невже, невже, невже?? Чому саме ми? За що?
Мойсей народ свій вів через пустелю.
Послав Господь їм воду за труда.
А в нас яку не вдариш кайлом скелю -
зівсюди рине кров, а не вода.
Історія не повторюється, це факт, але не в випадку українського народу. Все йде за старим сценарієм, і тут нічого не поробиш.
Саме ці думки оселилися в моїй голові, після прочитання цього історичного роману в віршах, і оселилися вони там навічно. Доречі, рима в тих віршах в мене дуже часто не складалася, що відбилося на оцінці. Можливо, Ліні Костенко було важко вести розповідь від Богдана Хмельницького та вона не до кінця зрозуміла роль його постаті в історії України, так мені особисто здалося.
Все також було дуже політизоване, що мені особисто дуже сподобалось, але хочу наголосити, що таке не кожному до смаку.Загалом дуже не погано, мені сподобалось, я не розчарувався, але все ж таки трагічна доля українського народу... Ліна Костенко просто описала життя українського народу в сімнадцятому столітті, і доречі, геополітичне положення залишилося майже не зміним з того часу.
Але це життя, ми повині боротися до кінця!
Життя людського строки стислі.
Немає часу на поразку.16 понравилось
dolli_k5 февраля 2018Читать далееУсі народи, а відтак і мій,
у чомусь винні, скоївши й не скоївши,
як винен той святий Варфоломій
за те Варфоломіївське побоїще.О горе нам!.. Я вже як ті пророки,
що часом божеволіли з жалю.
Я знаю свій народ. Кляну його пороки.
Але за нього Господа молю!А ви, що звикли роззявляти пащі,
злочинства наші множити стокрот, —
побійтесь Бога! Ви нічим не кращі
за мій сумний зацькований народ.Я з величезним трепетом ставлюся до Ліни Костенко та її творчості. І тому, побачивши, що в другому семестрі ми проходимо її в університеті на курсі "Літературний стиль", то була дуже щаслива. (Та й узагалі, весь другоий семестр ми вивчаємо сучасну українську літературу, що не може не радувати).
Роман у віршах "Берестечко" мені сподобався. От уміє пані Ліна написати про важливе для народу простими й зрозумілими словами. І я дивуюсь, як у декілька рядочків можна вмістити стільки мудрості. Це магічний талант.
Це зовсім не розповідь про саму битву під Берестечком. Історія ведеться від імені Богдана Хмельницького. Цей твір — ніби щоденник його роздумів про все на світі (про причини поразки, про загарбницьку політику інших держав тощо).
Та крім політичних та патріотичних мотивів, у творі знайшлося місце й коханню та зраді. І це все не викликає якогось нерозуміння, бо переплітається дуже органічно.
Так просто й вишукано написано, що неможливо відірватися. Раджу.
Не допускай такої мислі,
що Бог покаже нам неласку.
Життя людського строки стислі.
Немає часу на поразку.15 понравилось
Подборки с этой книгой

Нобелевская премия по литературе - номинанты и лауреаты / Nobel Prize in Literature
MUMBRILLO

- 321 книга

Классика украинской литературы
Nadiika-hope
- 35 книг
Всеукраїнський щорічний рейтинг "Книжка року"
ElenaOO
- 1 346 книг