Отзывы о книге Культ

fotolik
    13 августа 2020

Бувають романи по яким одразу можна визначити вік автора, ось по «Культу» одразу видно, що писав його молодий чоловік. Віком такий як і його герой – Юрко Банзай, зазвичай, с такими ж поглядами на життя та з такою ж філософією. Студента біологічного факультету направляють на стажування в містечко Мідні Буки, де він починає викладати старшокласникам біологію. По-перше, дивно, як такому хлопцю, як Банзай, який тричі майже не помер через передозування різними психотропами, взагалі довірили викладати? По-друге, визивають легке спантеличення імена та прізвища, які фігурують не тільки серед молоді, а й серед поважних вчителів. Питаєш себе: чи в одній країні ми живемо? Перша частина роману починається як звичайна історія кохання студента і молодої школярки. При чому, історія хоч і йде в цьому напрямку і від цього так і разить педофілією, але приблизно в середині книги робить кульбіт і перевертається в дещо спрощеного Кастанеду. Так історія набуває фантастичних рис. Головний герой – Юрко Банзай виявляється на кшталт шаманів здатен покидати своє тіло і мандрувати іншими світами. Чимось він переходить дорогу такому ж мандрівнику, місцевому бухарю та по сумісництву сторожу у коледжі – Корію. Намір останнього впустити в цей світ пі*ту істоту на ім’я Йог-Соттот. І в цьому йому заважає місцевий гастрольор-викладач – Банзай, напів нарик, напів просто упорота людина. І лише в кінці читачу пояснюють, чому є таким важливим цей Юрко. Кінцівка взагалі чудернацька, історія поступово спадала в такий маразм, що в кінці воно все просто бабахнуло. Починаючи від сцени боротьби директора Андрія та медсестрі Аліски і закінчуючи фінальним батлом в якихось там болотах в іншому світі, де всі отримують піз*лей. Погана історія, шо тут ще можна сказати. Це як раз той випадок, коли видно, що автору на момент написання цього твору було 16 років, бо ця какофонія могла народитися тільки в голові юнака, який долає пубертатний період. Нагромадження подій, які по суті своїй не пов’язані, не виразна любовна лінія, схематичні та несимпатичні герої з дивними іменами та ще більш дивними характерами і т. ін. Ніколи не перечитувати.

1,1K