Una vacuna contra la pand?mia fatalista sobre la salut de l'educaci? p?blica del nostre pa?s Finl?ndia ?s una defensa de l'educaci? p?blica; una reacci? apassionada per? serena, ir?nica per? compromesa, contra les an?lisis a la moda sobre el nostre sistema educatiu, que o b? estan dominades per les veus apocal?ptiques dels nost?lgics de l'escola o la universitat del passat, resistents als canvis i sovint defensores de jerarquies professionals i privilegis consolidats —tamb? de classe i a la classe—, o b? per les veus compulsivament reformistes del sistema educatiu, quasi sempre al servei d'algun programa pol?tic o idea no contrastada, m?s interessades a gamificar que a ensenyar, a prometre que a comprometre's amb una educaci? per a tothom, igualit?ria, equitativa, inclusiva i de qualitat.El sistema educatiu finland?s (p?blic), el nostre, ?s prou bo i digne perqu? ens en sentim moderadament satisfets i orgullosos. El professorat cansat i desconcertat que compta amb els dits els anys que falten per a la jubilaci? ?s, per sort, una minoria, i l'alumnat insalvable i maleducat, una quimera elitista i classista. L'oportunitat d'una educaci? p?blica, laica, gratu?ta, igualit?ria i de qualitat per a tothom l'hem perduda en el passat, no la perdem tamb? per al futur.