Jag ska sitta i sittmöbeln med näsan i en bok, den ena efter den andra. Jag ska tränga in i skrifternas mysterium och i deras vetenskap. Jag ska bli invigd och utstöta de underförstådda hummandena på rätt sätt, med rätt intervall. I Hemmet ska jag bli fet, bli mer av allt, mer människa, mer kropp, mer minne.

Sara Mannheimers andra roman är en poetisk berättelse om en kvinnas kamp för att betvinga sin verklighet och skapa mening. Här finns ett Hem, med kök, mellanrum, inre rum och inte minst - ett Bibliotek. Hennes vedermödor att - med hjälp av den något kniviga guiden Roland Barthes Litteraturens nollpunkt - våga närma sig världslitteraturen driver Handlingen framåt. Men det rymmer också en skärande vacker skildring av det liv som gått förlorat. En brist och en sorg som samtidigt visar sig vara drivkraften bakom att ge sig hän åt litteraturen. Frågan om var gränsen går mellan liv och skrift löper som en röd tråd genom hela boken.