Отзывы о книге Тетрадь кенгуру
redcurrents29 марта 2021чужими снами подорож
Я ніколи не практикувала усвідомлених сновидінь. Але ця книжка, здається, подарувала мені цей досвід. Читаєш і не розумієш, як герой опинився в цих обставинах, як ти ототожнив себе з героєм, як вся ця нісенітниця могла скластись в історію. Ти в якийсь момент розумієш, що в сні, і тому почуваєш себе загалом безпечно - в разі чого, завжди можна прокинутись, одним простим рухом закривши книжку. І тяглість подій, і мислення, і неспроможність швидко розрулювати якісь дивні ситуації - це все звідти ж, звідки й не дуже логічні діалоги, пересипані майже випадковими фактами та цікаві несподівані образи людей. І так само як в цікавому сні, ти хочеш туди повернутись, знову отримувати цю насолоду від потоку подій, на які не можеш впливати, які загалом безпечні та здебільшого цікаві своєю нелогічністю. На обкладинці книжки було написано, що це краще у Кобо Абе. Мабуть, аби це осягнути, треба бути щонайменше літературним критиком або прочитати кілька думок таких людей. Я не пішла жодним з шляхів, але мої знайомства з Спаленою картою та Жінкою піску були значно зрозумілішими та приємнішими. Втім, цей текст точно найособливіший у порівнянні. Прочитаю після цього відгуку тих, хто може пояснити цей текст, і тоді, може, збагну його геніальність.