Шляхціц Завальня, або Беларусь у фантастычных апавяданнях

Ян Барщевский

Надзелены фенаменальнай фантазіяй і талентам прадбачання, Ян Баршчэўскі стаў адным з пачынальнікаў новай беларускай літаратуры і ўзбагаціў яе, магчыма, адным з самых загадкавых і займальных твораў – кнігаю "Шляхціц Завальня, або Беларусь у фантастычных апавяданнях", у якой шырока выкарыстаны беларускія народныя казкі, легенды і паданні.
Гэта новае выданне праілюстравана чароўнымі малюнкамі вядомай мастачкі Лізаветы Лянкевіч. На вокладцы яна адлюстравала вобраз затопленай Беларускай Антлантыды. Мы бачым руіны спадчыны на дне возера Нешчарда, роднага возера Яна Баршчэўскага, якое ён з такой любоўю апісвае ў сваім творы. А на дне – героі апавяданняў, якія чакаюць цікаўнага чытача.

Melaritt

Melaritt

Кніга з тых часоў, калі я толькі пачала па-сапраўднаму захапляцца літаратурай, і якую не перачытвала з пятага, мабыць, класа. А ў гэтым годзе набыла такое цудоўнае выданне: то чаму б і не вярнуцца да тых часоў, што падаравалі мне любоў да фэнтэзі.
Што за гісторыя?
Дзесьці на поўначы Беларусі жыве на узгорку каля возера нейкі шляхціц. І ёсць у яго звычка: у завейныя ночы, пакідаць на вакне свечку, каб падарожнікі не заблукалі ў белай імгле. Што ж шляхціц просіць за магчымасць застацца начаваць у ягоным маёнтку? Цікавых апавяданняў і казак, канешне. Чаго ж яшчэ хацець халоднай цёмнай ноччу?
Гісторыі з майго дзяцінства: той самы фальклор, які здаваўся надзвычай цікавым і правільным. Цяпер аднак многія рэчы бачацца інакш і ўспрымаюцца не так адназначна. Гэта, тым не менш, ніяк не змяняе таго,…

russischergeist

russischergeist