Аповесць найноўшага клясыка літоўскай літаратуры Рычарда Гавяліса з любоўю малюе зьніклы побыт і дух савецкай Вільні, гэтак выдатна захаваны ў сучаснай Беларусі. Кніга адрасаваная гісторыкам джазу, а таксама шырокаму колу цьвярозых, п’яных, прыгнечаных ці бесклапотных чытачоў.

ISBN: 9786098213249

Год издания: 2018

Язык: Белорусский

• Критика

В «Вильнюсском покере» реальность деградировавшего постсоветского города не позволяет индивиду реконструировать его потрескавшуюся историю и бытие. Рассказчик не способен переступить границу между литовским и тоталитарным, между прошлым и настоящим, но одновременно скучает по «идеальному» прошлому и его ненавидит, потому что ему не суждено вернуться. Кажется, мифы о литовском национализме развенчиваются лишь затем, чтобы стало более явным то, как их разрушила советская действительность.

Виолетта Даволюте

SashaLesnik

Каб жа ж я адразу ведаў, за што бяруся... Я, як заўсёды, доўга збіраю кнігі на паліцах, а чытаю іх шмат пазней, але мой знаёмы прачытаў адразу. Сказаў, вельмі цяжка чытаецца, шмат філасофіі, параіць цяжка. Для мяне перш за ўсё гэтая кніга была цікавай, бо яна пра Вільню. Але ж я не ведаў тады, што раман сапраўды ВЕЛЬМІ цяжкі... Спачатку, старонак 100, ты наогул не разумееш, што адбываецца. Ёсць нейкі галоўны герой - Вітаўт Варгаліс. Ён жыве ў сталіцы Літвы, у Вільні, працуе ў бібліятэцы, сядзеў у турмах за свае думкі пра незалежнасць Літвы ад СССР. Аповед ідзе ад імя Варгаліса. І думкі Вітаўта - гэта суцэльная блытаніна. Проста нейкае булькаючая варыва з думак. Вось ідзе чалавек па вуліцы і бубніць нешта сабе пад нос пра ўсё, што бачыць, пра што было і пра што хацелася, как было, але не…

Halyava

Halyava