8 1 0
Васіль Васільевіч Зуёнак;

Василий Зуёнок — о поэте

Родился: 3 июня 1935 г., д. Мачулищи, Крупский район, Минская область, БССР, СССР

Биография

Белорусский советский поэт, переводчик. Лауреат Премии Ленинского комсомола Белорусской ССР (1974). Лауреат Государственной премии Белорусской ССР имени Янки Купалы (1982). Член Союза писателей СССР (1966). Кандидат филологических наук (1973). Почётный член Национальной академии наук Белоруссии (2000).

Родился в крестьянской семье в деревне Мачулищи Крупского района Минской области Белоруссии. Окончил Борисовское педагогическое училище (1954).

Окончил отделение журналистики филологического факультета Белорусского государственного университета (1959). Работал в редакции газеты «Рабочае юнацтва» (Минск), в 1960—1966 годах — в газете «Пионер Беларуси». В 1966—1972 годах являлся заместителем, в…

Библиография

Крэсіва (1966, лірыка)
«Крутаяр» (1969)
«Сяліба» (1973)
«Качан на п’едэстале» (1973)
«Нача» (1975)
«Маўчанне травы» (1980)
«Час вяртання» (1981)
Світальныя птушкі (1982)
«Лінія высокага напружання» (1983)
«Лукам’е» (1984)
«Жніўны дзень» (1985)
«Вызначэнне» (1987)
Лета трывожных дажджоў (1990)
«Чорная лесвіца» (1992),
Пісьмы з гэтага свету (1995)
«Гронка цішыні» (1996)
«Пяцірэчча» (1998)
Паміж небам і зямлёй (2009)
Выбраныя творы (2010)
Азірнуўшыся, не скамянець… (2013)

Премии

Рецензии

xbohx

Эксперт

Диванный Эксперт

14 августа 2018 г. 23:47

447

4

Вось любяць жа філалагічныя кнігі называць вельмі пафасна. У мінулым месяцы чытала "Служэнне Беларусі" Бугаёва (такі патрыятычны пафас у назве літаратуразнаўчай кнігі), цяпер вось у Зуёнка назва зборніка з прэтэнзіяй. Але такая ўжо ў нас склалася культура загалоўкаў. Добра, што змест кнігі ад гэтага нічога не губляе ў дадзеным выпадку. У зборнік паэта Васіля Зуёнка (якога ўжо варта лічыць жывым класікам) увайшлі тэксты на розныя тэмы, пераважна роздум над творчасцю калег, цікавыя этымалагічныя знаходкі ў мове, лінгвістычныя і літаратуразнаўчыя замалёўкі, пейзажныя эцюды (першыя тры часткі), падарожныя нататкі (апошняя частка). Напрыклад, у эсэ "Цівалі" аўтар спрабуе зразумець этымалогію слова "цівалі". Нястомны мовазнаўца заўсёды ў пошуках матэрыялу для разгляду, да працэсу мыслення яго…

Развернуть
Torvald5

Эксперт

Эксперт Лайвлиба

29 июня 2019 г. 20:54

319

4

У Васіля Зуенка не атрымаўся імклівы старт у літаратуру. Першая яго дарослая кніга паэзіі «Крэсіва» (раней пабачыў свет зборнік вершаў для дзяцей "Вясёлы калаўрот") выйшла ў 1966 годзе, калі паэту было ўжо 31 год. Напрыклад, у Рыгора Барадуліна ў гэтым узросце выйшла 8 зборнікаў вершаў, сярод якіх адна кніга пабачыла свет у Маскве ў перакладзе на рускую мову.

Але ў перыядычным друку Зуёнак друкаваўся з 1954 года. Дарэчы, як раз у гэтым годзе ён скончыў Барысаўскую педвучэльню. Было яму тады 19 гадоў. То бок, пісаў ён вершы з юначага ўзросту. Такім чынам «Крэсіва» аб'яднала лепшыя вершы паэта з напісанага больш чым за 10 гадоў. І гэта заўважна. У зборніку няма юначай бравады і зухаватасці, якія звычайна прысутнічаюць у дэбютных кнігах маладых паэтаў. Нашыя продкі крэсівам распальвалі…

Развернуть

Кураторы

Понятно
Мы используем куки-файлы, чтобы вы могли быстрее и удобнее пользоваться сайтом. Подробнее